13 mei '20

Rotary Kortrijk Filmgala
‘Cannes in Kortrijk’

In navolging van het beroemde filmfestival van Cannes is ook de filmavond van Rotary Club Kortrijk een begrip voor de cinefiel. Gegroeid uit de legendarische gala-avond Nacht van de Rotary waar reeds in de jaren 1960 al kort- en animatiefilms getoond werden aan het publiek, heeft deze zich altijd weten heruit te vinden. Na een tijdlang een filmavond gewijd aan klassiekers uit de filmgeschiedenis geweest te zijn, heeft Cannes in Kortrijk zich in 2014 op de kaart kunnen zetten met de Belgische premiere van de film Grace de Monaco. Die pas enkele dagen daarvoor het filmfestival van Cannes geopend had. 
Filmgala in Kinepolis Kortrijk: La belle époque

Sindsdien hebben opeenvolgende edities de toeschouwers weten te ontroeren, te verbazen of een brede lach op hun gezicht doen verschijnen. Denken wij maar aan enkele van de laatste selecties. In 2015 was er de film Mr. Turner van Mike Leigh. The Second Mother met zijn harde kritiek op de Braziliaanse samenleving van de Braziliaanse regisseur – ondanks de Vlaamse naam – Anna Muylaert liet niemand onberoerd op de editie van 2016. 

Een knipoog naar de tijd dat de film-avond bestond uit zwart/wit-films werd gemaakt in 2017 met de vertoning van François Ozon zijn meesterwerk Frantz. Maar dat de gruwel niet altijd aan het front gezocht moet worden, bewees ook de editie van 2018: In The Florida Project werd in felle kleuren de harde dagdagelijkse realiteit van een gezin aan de marge van de samenleving geschetst. Hoewel kwaliteitscinema centraal blijft staan, durven wij ook andere horizonten opzoeken dan de Franse riviera. In 2019 werd de op het filmfestival van Venetië bekroonde film At Eternity’s Gate van kunstenaar Julian Schnabel getoond. Ook de selectie voor Cannes in Kortrijk 2020 zal zeker menigeen verbazen en weten te bekoren. 

Met de film La Belle Époque van regisseur Nicolas Bedos, waarover u verder in dit magazine uitgebreid informatie kan vinden, belooft ook de editie van dit jaar een succes te worden. Als afsluiter van de film biedt Rotary Kortrijk samen met haar partners Omer Vander Ghinste, Wijnen De Clerck, Delicatessen Vandererfven, ’t Vissershuys en Dierendonck, u en uw genodigden een verzorgde receptie aan. De uitgelezen plek om tijdens een goed glas bier of wijn in een gezellige ambiance na te praten over de film.